Yazı Başlıkları
Türk edebiyatının değerli isimlerinden, yazar ve akademisyen Pınar Kür, 82 yaşında aramızdan ayrıldı. Vefat haberini, yazar Yekta Kopan sosyal medya hesabından duyurdu. Kopan, “Pınar Kür’e veda ettik. Edebiyatımızın büyük kaybı… Başımız sağ olsun. Başta oğlu Emrah Kolukısa olmak üzere bütün aile büyük üzüntü içinde. Cenaze ile ilgili bilgileri aile paylaşacak” ifadelerini kullandı. Bir süredir sağlık sorunlarıyla mücadele eden Kür, hastanede tedavi görüyordu.
Pınar Kür: Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatının Önemli Bir Sesi
Pınar Kür, Cumhuriyet sonrası Türk edebiyatının en özgün ve güçlü kalemlerinden biri olarak kabul ediliyordu. Eserleriyle pek çok okurun dünyasına dokunan Kür, güçlü kadın karakterleri ve toplumsal meselelere duyarlı yaklaşımıyla tanınıyordu.
Pınar Kür Kimdir?
15 Nisan 1945’te Bursa’da doğan Pınar Kür, Türk dili ve edebiyatı öğretmeni İsmet Kür ile Fransızca ve matematik öğretmeni Bahram Kür’ün kızıydı. Eğitim hayatına Robert Kolej’de başlayan Kür, lisans eğitimini ABD’deki Queens College ve Boğaziçi Üniversitesinde tamamladı. Doktorasını Fransa’daki Sorbonne Üniversitesinde “Yirminci Yüzyıl Tiyatrosunda Gerçeklik ve Yanılsama” başlıklı teziyle yapan Pınar Kür, entelektüel birikimini edebiyatına da yansıttı.
Kariyerine 1971-1973 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatroları’nda dramaturg olarak başlayan Kür, tiyatro alanındaki çalışmalarının ardından hikaye yazmaya yöneldi. İlk öyküleri 1971 yılında Dost dergisinde yayımlandı. Daha sonra Cumhuriyet, Yazko Edebiyat, Hürriyet Gösteri ve Milliyet Sanat gibi önemli dergilerde yazı ve öyküleriyle adından söz ettirdi.
Akademik camiada da kendine sağlam bir yer edinen Pınar Kür, İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Okulunda İngilizce okutmanlığı yaptı. Son olarak İstanbul Bilgi Üniversitesinde Medya ve İletişim Sistemleri Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev aldı.
Edebiyat dünyasında geniş yankı uyandıran “Yarın Yarın” (1979) romanıyla dikkatleri üzerine çeken Pınar Kür, özellikle “Akışı Olmayan Sular” eseriyle 1984 yılında Sait Faik Hikaye Armağanı‘na layık görüldü. Edebiyatımıza kazandırdığı özgün eserlerle 2013 yılında Ankara Öykü Günleri kapsamında Onur Ödülü‘nü aldı. Yazarın özel arşivi, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfında bulunuyor.
Oyuncu Can Kolukısa ile evliliğinden Emrah Kolukısa adında bir oğlu olan Pınar Kür, ardında zengin bir edebi miras bıraktı.
Pınar Kür’ün Başlıca Eserleri
Romanları
- Yarın Yarın (1976) (Sami Güçlü tarafından 1987 yılında filme çekildi.)
- Küçük Oyuncu (1977)
- Asılacak Kadın (1979) (Başar Sabuncu tarafından 1986 yılında filme çekildi.)
- Bitmeyen Aşk (1986)
- Bir Cinayet Romanı (1989)
- Sonuncu Sonbahar (1992)
- Cinayet Fakültesi (2006)
- Beşpeşe (2004) – Bülent Erkmen’in tasarım ve konsepti yaptığı roman projesinde sırasıyla Murathan Mungan, Faruk Ulay, Elif Şafak, Celil Oker devam ettirdi ve Pınar Kür sonlandırdı.
- Sadık Bey (2016)
Öykü Kitapları
- Akışı Olmayan Sular (1983) – Sait Faik Hikâye Armağanı
- Bir Deli Ağaç (1992)
- Hayalet Hikâyeleri (2004)
Söyleşi Kitabı
- Aşkın Sonu Cinayettir – Mine Söğüt – 2006 – Pınar Kür ile söyleşi.
Çevirileri
- Theo’ya Mektuplar / Vincent van Gogh (Yapı Kredi Yayınları, 1996)
- Vişnenin Cinsiyeti – Jeanette Winterson (Sexing the Cherry)
- Bağla Şu İşi
- Aç Sınıfın Laneti
- Ademden Önce – Jack London
- Tutku – Jeanette Winterson (The Passion)
- Yabancı Kucak – Ian McEwan (The Comfort of Strangers)
- Geniş Geniş Bir Deniz – Jean Rhys – (Wide Sargasso Sea)
- Dalda Duran Kuşlar – Jean Rhys – (Öykülerinden seçmeler)
- Günaydın Geceyarısı – Jean Rhys – Goodmorning Midnight
- Karanlıkta Yolculuk – Jean Rhys – (Voyage in the Dark)
- Dörtlü – Jean Rhys – (Quartet)
- Karanlıkta Kahkaha – Vladimir Nobakov – (Laughter in the Dark)
- Şaklaban – Morris West
- Ailenin Laneti – Dashiel Hammet
- Yunus İnsanlar – Tırsten Krol
- Doğmamış Çocuğa Mektup
- Durulmayan Bir Kafa – Kay Redfield Jamison
Televizyon
- Haydi Gel Bizimle Ol (2007-2008)